Cumhuriyet Gazetesi, Figen Atalay’ın Rehber Odası köşesinden…
Sizleri Kimlikli Bebekler Eğitim Girişimi Derneği üyesi olmaya davet ediyoruz.
Derneğimize üye olmanız durumunda, farklılıklara saygı, önyargı farkındalığı ve barış eğitimi çalışmalarımızın bir gönüllüsü olarak, erken çocukluk dönemindeki çocuklar, ebeveynler, öğretmen adayları, öğretmenler, akademisyenler olmak üzere kısacası toplumun tamamına yönelik faaliyetlerimizin tümüne katılım sağlayabilir, sizler de katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca Kimlikli Bebekler Yaklaşımı Uygulayıcı Eğitimi Sertifika Programı hakkında güncel gelişmeleri izleyerek, Kimlikli Bebekler Eğitim Yaklaşımı’nın yurt içi/yurt dışındaki farklı uygulamaları, araştırma ve yaygınlaştırma çalışmalarında üyemiz olarak bilgilendirme alabilirsiniz.
Başvuruda bulunmak için, ekteki üyelik dilekçesini doldurarak (üyelik dilekçesini indirmek için tıklayınız…) [email protected] adresine gönderebilirsiniz.
Dernek üyelik giriş aidatı 50 TL, yıllık aidat ise 200 TL’dir.
Aidatlarınızı aşağıda bilgileri yer alan banka hesabına yatırabilirsiniz.
Hesap Adı: Kimlikli Bebekler Eğitim Girişimi Derneği
IBAN: TR38 0001 0022 9491 0120 9050 01
Improving Preschool Teachers Attitude towards The Persona Doll Approach And Determining The Effectiveness of Persona Doll Training Procedures, by Ebru Aktan Acar & Hilal Şensoy
http://ijpe.penpublishing.net/makale/227 https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1132070.pdf
https://otizmtv.com/farkindayim-farkliliklara-saygiliyim-kimlikli-bebekler-yaklasimi/
Using persona dolls as an anti-oppressive technique in the south african social work curriculum, by Carol Smith
Using Persona Dolls to Learn Empathy, Unlearn Prejudice by Carol Smith
https://www.academia.edu/11041545/Using_Persona_Dolls_to_Learn_Empathy_Unlearn_Prejudice
https://eyfs.info/articles.html/general/persona-dolls-r127/ by Juliet Mickelburgh
https://documents.hants.gov.uk/education/PersonaDollShiny.pdf
The Persona Doll Project
https://pdfs.semanticscholar.org/218c/faf8c978eecf0b77cf7df69804028530ae4f.pdf by Mary Ellin Louge
Story Telling with Persona Dolls
https://www.teachingforchange.org/wp-content/uploads/2012/08/ec_personadolls_english.pdf
Empathy and Personal Experiences of Trainees in an Emotional Literacy and Persona Doll Programme in South Africa by Barnfather & Amod
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/008124631204200413
https://uct.academia.edu/CarolSmith
Why Persona Dolls by Carol Smith
https://www.academia.edu/29724619/Why_Persona_Dolls
Persona Dolls and anti-bias curriculum practice with young children: A case study of Early Chidhood Development Teachers by Carol Smith
Kitaplar
Divrengi, M. ve E. Aktan Acar, Farkındayım, Farklılıklara Saygılıyım: Erken Çocukluk Döneminde Farklılık Kavramı ve Etkinlik Örnekleri, 2. Baskı, Eğiten Kitap. Ankara, 2010 (ISBN 978-605-5472-01-6).
Aktan Acar, E. ve H. Çetin, “Kimlikli bebeklerle Farklılıklarda Buluşmak: Erken Çocuklukta Başlayan Bir Düş,” Erken Çocukluk Eğitimi Mozaiği, Büyük Düşünceler/Fikirler, Modeller ve Yaklaşımlar, E. Aktan Acar (eds: 2017), Nobel Akademik Yayıncılık, 285-306 (ISBN 978-605-320-594-4).
Makaleler
Projeler
Tezler
Gazete Yazıları
“Bu Bebekler Kimlikli” Cumhuriyet Gazetesi, s. 2, 9 Temmuz 2018
Cumhuriyet Gazetesi, Figen Atalay’ın Rehber Odası köşesinden…
Cumhuriyet Gazetesi 10.03.2019 s. 3 Figen Atalay’ın Rehber Odası Köşesinden…
Boğaz Gazetesi 15.01.2020, Gizem Tuğçe Bayhan’ın kaleminden…
Dergiler
Kimlikli Bebekler Avrupa Çalıştayı, Prag, 2019
Kimlikli Bebekler Türkiye Ekibi’nin değerli eğitmenleri Ebru Aktan Acar ve Maggie Pınar “Kimlikli Bebekler Avrupa Çalıştayı” için Mayıs’ın son haftasında Prag’taydılar. Avrupa’dan 5 ülkenin katılımı ile gerçekleşen çalıştayda Türkiye, İngiltere & İrlanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya yer aldı. İlk gün programa göre birbirleri ile tanışan katılımcıların ardından Almanya ve Türkiye kısa kısa ülkelerindeki Kimlikli Bebekler çalışmaları ile ilgili sunumlar yaptılar. KB Türkiye ekibinden Maggie Pınar sunumunu gerçekleştirdi. Prag’ta 5 ülkenin bebeklerinin hepsinin birbirinden farklı hikayeleri çok özel paylaşımlara olanak sağladı. Bebeklerle birlikte katılımcılar arasında birlikte aynı işleri yapmanın bağı güçlendi. Kimlikli Bebekler Avrupa Çalıştayı’nın ikinci gününde (28 Mayıs) özel gereksinimli çocukların (otizm, görme ve işitme engeli, kas engeli) eğitim gördüğü Skolka Duha okulu ziyaret edildi. Skolka Duha okulunda özel gereksinimli çocuklarla Kimlikli Bebekler uygulamaları yapılıyor. Uygulamaların yapıldığı 3 Bebekle tanışıldı ve ardından Çek Cumhuriyeti’ndeki okul öncesi eğitim halkında bilgi verildi. Öğleden sonra 5 ülke Türkiye, İngiltere & İrlanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya kendi ülkelerindeki “Persona Dolls Training” dediğimiz uygulayıcılar için düzenledikleri eğitim sistemlerini anlattı.Sunumların ardından değerlendirmeler yapıldı. Son gün 3 günlük çalışmaları ve toplantının değerlendirmesini yapan katılımcılar yavaş yavaş Prag’tan ayrılmadan önce Kimlikli Bebekler çalışmalarının geleceği hakkında uzunca planlamalar ve uluslar arası ağ adına önerileri ile katkı sundular. . KB Türkiye ekibinden Ebru Aktan Acar ve Maggie Pınar önderliğinde yapılan çalışmalar ülkelerce takdiri toplar nitelikte oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mardin Ortak Kadınlar İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile yürütülen DPT-SODES Projesi kapsamında, kadınlara istihdam yaratmak amacıyla 2011 yılında Mardin’de Kimlikli Bebekler Üretim Atölyesi kuruldu. Bu proje kapsamında kurulan atölyede, ilk aşamada Güney Afrika Kimlikli Bebekler Eğitmeni Carol Smith tarafından 20 kadına eğitim verilerek, projede okul öncesi öğretmenlerinin kullanacakları bebeklerin üretimi sağlandı. Şuan Mardin’de Suriyeli kadınların da katılımıyla MOKİD Derneği bünyesinde Kimlikli Bebekler üretimi devam etmektedir.
Kimlikli Bebekler Eğitim Girişimi Derneği
Esenler Mahallesi Bahçelievler Sitesi 2. Etap 14. Sokak No:3/A Blok 4 Nolu İşyeri
ÇANAKKALE
İletişim
Gülin Öztürk
2013 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği’nden mezun oldu. 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen olarak göreve başladı. İzmir Kınık Remziye Akalınlı Anaokulu’nda görevini sürdürmektedir.
Ayça Bahar Bakkaloğlu
2005 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği’nden mezun oldu. Kimya Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 2006 yılında özel bir anaokulunda eğitim koordinatörü olarak göreve başladı. 2018 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Tezsiz Yüksek Lisans Programını ; 2019 yılında Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öğrencileri için Kullandıkları Mutluluğu Arttırma Stratejileri Ölçeğinin Geliştirilmesi projesi ile tamamladı. Şu an bir özel okulda okul müdürü olarak çalışmaktadır.
Ayşe Duran Yılmaz
2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliğinden mezun oldu. 2011 yılında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı, şu an ise Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak görevine devam etmektedir. 2015 yılında Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İlköğretim Anabilim Dalı, Okul Öncesi Eğitim Bilim Dalı’nda ‘çocukların karakter özellikleri’ üzerine yüksek lisans tezini tamamladı. 2015 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalında doktora eğitimine devam etmektedir. Çalışma alanları; mülteci çocuklar ve eğitimi, değerler eğitimi, erken çocukluk eğitimi.
Belemir Özeş
2017 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmenliği’nden mezun oldu. 2017 yılında Çanakkale’de özel bir eğitim kurumunda öğretmen olarak göreve başladı. Aynı kurumda Fen Bilimleri Öğretmeni olarak görevini devam ettirmektedir. 2018 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Dalı’nda yüksek lisansa başladı. Halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde eğitimine devam etmektedir. Kimlikli bebekler yaklaşımı ile okul öncesinde dengeli beslenme eğitimi üzerine tez çalışmasını sürdürmektedir.
Halenur Kuru Şevik
2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliğinden mezun oldu. 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir özel eğitim merkezinde ücretli öğretmen olarak göreve başladı. 2017 yılında ise Çanakkale’de özel bir eğitim kurumunda okul öncesi öğretmeni olarak göreve başladı. Halen Çanakkale’de özel bir eğitim kurumunda okul öncesi öğretmeni olarak göreve devam etmektedir.2017 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Ana Bilim Dalı Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı’nda yüksek lisansa başladı. Halen aynı üniversitede yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Okul öncesi dönem çocukları ile kimlikli bebekleri kullanarak duygusal-okuryazarlık çalışmaları yapmakta ve bu konu üzerine tez çalışması yürütmektedir.
Vahide Dilşad Korkmaz Ersan
2013 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimine devam ettiği süreçte ÇOMÜ ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Sınıfı’nda gönüllü eğitmenlik yaparak daha öğrencilik yıllarında çocuklarla çalışma imkanı buldu. Ardından 2014 yılında Çanakkale’de özel bir eğitim kurumunda okul öncesi öğretmeni olarak çalışmaya başladı ve halen devam etmektedir. 2019 yılında ’Sınıfında Özel Gereksinimli Çocuk Bulunan Okul Öncesi Öğretmenlerinin Uyarlamalar ile İlgili Görüşlerinin Belirlenmesi’ başlıklı teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Prof. Dr. Ebru Aktan Acar
1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Anaokulu Öğretmenliği Bilim Dalı’nda Yüksek Lisansını, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı’nda Doktorasını tamamladı. 1997 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaya başladı. 2002 yılında Yardımcı Doçent, 2010 yılında Doçent, 2017 yılında Profesörünvanını elde etti. Halen aynı üniversitede Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda 2006’dan bu yana ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi Projesi’nin (ÇABAÇAM) Proje Koordinatörlüğünü yürütmektedir. Çalışma alanları arasında okul öncesi dönemde okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları, erken çocukluk eğitimi modelleri, barış eğitimi ve farklılıklara saygı gibi konular yer almakta olup, çeşitli yurtiçi/yurtdışı yayınları ve proje çalışmaları bulunmaktadır.
Maggie Pınar
1972 yılında İngiltere, Manchester Üniversitesi, Sanat Tarihi bölümünden B.A. lisansı ve İngilizce Dil, Edebiyatı ve Drama Bölümlerinden derece ile mezun oldu. 1991’de Cambridge Üniversitesinden İngilizce Dil Eğitimi Eğitmenlik Sertifikası (CERT.TEFLA RSA/UCLES) aldı. 1995 yılında İngiltere Milton Keynes Üniversitesinden Öğretmenlik Yüksek Lisans Sertifikasını aldı. 1996’da ise aynı kurumdan Sanat, Tasarım ve Teknoloji Eğitimi alanında ‘Müfredat Geliştirme ve Uygulama’ konulu tezi ile Yüksek Lisans derecesinde Eğitim Diplomasını (PG.Ed.Dip.) tamamladı. 2000-2005 yıllarında Londra Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Tasarım ve Teknoloji Eğitimi (TERU) Bölümünde misafir araştırmacı olarak ‘Öğrenme ortamının çocuğun yaratıcılığı ve okul başarısındaki rolü’ konulu İngiltere ve Türkiye’de kültürlerarası karşılaştırmalı eylem araştırmaları yürüttü. 1986-2017 arasında Türkiye’de bulunan çeşitli uluslararası ve T.C. Devletinin eğitim kurumlarında öğretmenlik, eğitici eğitmenliği, yöneticilik ve yönetim danışmanlığını yaptı. 1996 -2000’yılları arasında IB Yaşam Becerileri Eğitim Programın Geliştirme ekibinde yer aldı. 2003-2006 yılları arasında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfında (TEGV) Uluslararası Eğitim Projeleri Bölümünü yönetti. 2004 DPT AB Proje Değerlendirme Dış Uzmanı olarak görev aldı, 2009’da LQ Yaşam Becerileri Eğitim Programı’nın Türkiye’de ilk Uluslararası Eğitici Eğitmenliği Sertifikası aldı. 2007 yılında Boğaziçi Üniversitesinde kurulan Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BEUAM)’de kurucu üye olarak yer aldı ve halen aynı kurumda barış eğitimi ve farklılıklara saygı konularında eğitici eğitmenliğe, proje yürütücülüğü ve müfredat geliştirme çalışmalarına devam etmektedir. Okulöncesi, ilköğretim, orta öğretim ve üniversite seviyesinde örgün ve yaygın (STK) eğitim alanlarında başta öğretmen olmak üzere yetişkinlere yönelik barış eğitimi ve yaşam becerileri geliştirme amaçlı yenilikçi yöntem ve yaklaşımlar konulu çeşitli eğitim çalışmaları halen yürütmektedir. 2009 bu yana Kimlikli Bebekler Eğitim Programında eğitici eğitmenlik ekibinin üyesi olarak devam etmektedir. Bir arada yaşam kültürü, kültürlerarası iletişim ve anlayışı geliştirme, şiddetsiz iletişim, barış eğitimi, SDÖ, sanat ve kültür varlıklarının barış eğitimi amaçlı kullanımı konulu eğitim çalışmaları bulunmaktadır. Kültürlerarası iletişim ve barış kültürünün yaygınlaştırılmasında sanat yaklaşımlarının kullanılması, Eğitimde Barış Kültürü ve Mekan Kurgusu İlişkisi’ ve Okulöncesi İki dillilik Eğitimi konusunda yürüttüğü alanlar-arası çalışmaları yayınlanmıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM) gönüllüsü ve sanat eğitim danışmanıdır.